V A S T U U L L I S U U S
Vuurranin toiminnan tärkeä lähtökohta on vastuullisen eli kestävän muodin ja kiertotalouden mukaiset arvot. Vaatteet tulee huolella suunnitella ja valmistaa ympäristöä ja ihmisiä kunnioittaen.
Läpinäkyvä tuotanto Suomessa
Vuurranin vaatteet suunnitellaan, kaavoitetaan ja ommellaan Turun seudulla, sillä haluamme vaalia kotimaista osaamista. Tavoitteenamme on täysin avoin ja läpinäkyvä tuotanto. Olen julkaissut kuitujen ja kankaiden ym. materiaalien alkuperämaan vaatemallien kuvauksessa sekä kootusti materiaalit osiossa, jos sen vain olen saanut selvitettyä.
Vuurran on yhden naisen, minun, Veera Vuorenpään, yritys. Suunnittelen mallistot, piirrän painokuosit, kaavoitan vaatteet ja osan vaatteista myös
ompelen. Vaatteet valmistetaan
yksittäiskappaleena Vuurranin työhuoneella tai pienissä sarjoissa alihankkijalla Turussa. Ompelen vaatteita myös itse, sillä haluan, että sinulla on mahdollisuus tilata vaate omille mitoillesi personoituna. Ehkä käytät sitä siksi enemmän ja pidempään sekä pidät siitä hyvää huolta.
Pitkäikäinen design
Panostan paljon vaatteiden suunnitteluun, pitkäikäiseen designiin ja omaperäiseen tyyliin. Vaatteiden mallit on mm. suunniteltu mukautumaan pieniin vartalon koon muutoksiin ja pesuntarpeen vähentämistä ajatellen. Tyylissä pyrin ajattomaan, mutta silti rohkeasti omaleimaiseen tyyliin, sillä vastuullisessa muodissa vaalitaan kulttuurien ja tyylien monimuotoisuutta.
Vaatteet on suunniteltu mukautumaan pieniin vartalon koon muutoksiin, jotta ne eivät heti kävisi pieneksi tai suureksi, jos hieman lihomme tai laihdumme. Toinen syy tähän on se, että vaate sopisi paremmin useammalle kantajalle ja olisi näin helpommin vuokrattavissa tai myytävissä eteenpäin. Vartalon koon muutokset on huomioitu esimerkiksi Matruusi housujen ja hameen vyötärökaitaleessa, jota voi säätää napeilla 10cm. Lopuissa alaosissa on kuminauha, joka on armollisempi pienille koon muutoksille. Mekkoihin on kaavoitettu sopivasti väljyyttä, jota voi säätää istuvammaksi vyöllä.
Vaatteen huollon vaikutusten vähentäminen
Pesukertojen vähentäminen pienentää ympäristövaikutuksia ja pidentää vaatteen ikää, sillä pesu kuluttaa vaatetta. Vaatteisiin on suunniteltu sopivasta väljyyttä, jotta vaatteen ja ihon väliin jää tilaa hengittää, erityisesti kainaloissa. Kun vaate ei kiristä kainaloita, hien haju ei tartu niin helposti vaatteeseen. Luotsi sarjaan on suunniteltu mustat rannekkeet, jotta lika ei näkyisi niissä niin helposti. Myös kirjava painokuosi estää tahrojen näkymistä.
Kaikki vaatekaapin vaatteet ahkeraan käyttöön
Vaatteet käyttötarkoituksen suunnittelussa tavoitteeni on, että vaate on tarpeeksi tyylikäs, jotta se soveltuu juhlahetkiin tai työvaatteeksi, mutta tarpeeksi rento ja mukava, jotta se sopii arkenakin pidettäväksi. Pyrin siihen, että samat vaatekappaleet, jotka päivällä toimivat arkisemmissa tilanteissa, toimivat myös illalla arjen juhlatilanteissa, kun ne asustaa erilailla. Näin kaikki vaatekaapin vaatteet pääsevät ahkeraan käyttöön ja tarvittavien vaatekappaleiden määrä vähenee. Lisäksi ylä- ja alaosia erilailla yhdistelemällä, voi muunnella asujen ulkonäköä ja juhlavuutta.
Käytössä testattuja vaatteita hitaan muodin syklillä
Vaatemallit ja materiaalit testaan käytössä toimiviksi, ennen kuin ne pääsevät mallistoon. Malliston julkaisussa toteutan hitaan muodin sykliä eli vaatemalleja ei myydä pois aleilla ja malliston täydentyy pikkuhiljaa yhteensopivilla vaatekappaleilla ja väreillä.
Monimuotoisesti kierrätettäviä materiaaleja
Valitsen mallistoon laadukkaita ja vesipestäviä kankaita. Käytän kuitumateriaaleina ainoastaan luonnonkuituja tai kasviperäisiä muuntokuituja eli kankaissa ei ole öljypohjaisia tekokuituja, kuten polyesteriä tai elastaania. Sen lisäksi että öljy on uusiutumaton luonnonvara, öljypohjaisten synteettisten kuitujen haittapuoli on niiden hajoamattomuus luonnossa. Vaatteista irtoaa mikromuoveja, muovihiukkasia pölynä ilmaan sekä vesistöihin pesuveden mukana.
Haluan vähentää puuvillan hallitsevan aseman aiheuttamia ongelmia, joten pyrin monipuolisesti käyttämään myös muita kasviperäisiä kuituja, kuten lyocellia, pellavaa tai hamppua. Vuurranin kuosit on painettu digitaalisesti Suomessa ja Hollannissa.
Jotta vaate on tulevaisuudessa mahdollista kierrättää, käytän kankaita, jotka on valmistettu yhdestä kuituraaka-aineesta. Pyrin minimoimaan leikkuujätteen määrän sekä hyödyntymään syntyneen leikkuujätteen. Leikkuupaloista on valmistettu esimerkiksi rusetteja, kestovanulappuja, donitseja ja laukkuja. Tavoitteena on myös lisätä kierrätysmateriaalien käyttöä. Mallistossa on tällä hetkellä Tencel ReFibra niminen kangas, jossa on puukuidun lisäksi käytetty kuituraaka-aineena tekstiiliteollisuuden leikkuujätteistä peräisin olevaa puuvillaa.