Suomaan kurjet - teossarja (2021-2022)


Toteutin Laulu Suomaan kurjista -näyttämöteoksen puvustuksen ja moniaistillisen lavastuksen. Osana prosessia piirtämieni lyijykynä töiden pohjalta piirsin digitaalisella kynällä Suomaan kurjet -kuosin, joka sulautui osaksi teosta ja sen puvustusta sekä myöhemmin myös osaksi Vuurranin käyttövaatemallistoa.

Kuosin kiemuroissa kaartuu kurkien muotokieli, suopursun tuoksu, tanssii Heli-Maria Latolan ilmaisu sekä soi Jukka Takalon lyriikat ja sävellykset. Kuosin taustalla on lisäksi teoksen käsikirjoituksen viitoittama tiedon tutkimusmatka syvälle suomaalaisen kulttuurin alkulähteille.

"Laulu Suomaan kurjista on luontokuvaajalegenda Hannu Hautalan kurkikuvien innoittama näyttämöteos. Tanssitaiteilija Heli-Maria Latola ja lauluntekijä-artisti, musiikkivideo-ohjaaja Jukka Takalo ovat käsikirjoittaneet tarinan jonka myös itse esittävät.

Teoksessa luonnon isot kysymykset ja yksilöiden omat kohtalot kietoutuvat kurjen ja luontokuvaajan syvenevään suhteeseen. Lopulta tarina kasvaa koskettamaan yhden suon lisäksi koko maailmaa ristiriitoineen.

Nykytanssia, luontokuvia, videota ja kuplettimusiikkia yhdistelevän teoksen tyylilajia voisi luonnehtia intiimiksi sinfoniaksi tai kuplettioopperaksi. Omat mausteensa teokseen tuo vaatesuunnittelija-lavastaja Veera Vuorenpään moniaistillinen lavastus. Suopursu tuoksuu ja marjat maistuvat."

Koreografia ja tanssi - Heli-Maria Latola - www.helimarialatola.fi

Puvut ja design - Veera Vuorenpää (VUURRAN)

Kuvaus - Ukko Antinperä 

Ääni, leikkaus, sävel ja sanat - Jukka Takalo  - www.jukkatakalo.fi

Hannu Hautalan luontokuvakeskus - www.hannuhautala.fi 

Location scout - Kari Kantola