V U U R R A N


Vuurranin vaatteet ja asusteet suunnitellaan ja ommellaan Turussa vastuullisen muodin ja kiertotalouden arvojen mukaan. Vaatteiden tyylissä yhdistyy naisellisuus ja värikkyys ripaukseen särmää ja boheemeja vivahteita. Mallistoa inspiroi luonto, suomalainen mytologia, omien juurien vaaliminen, herkulliset värit, ekologiset kankaat sekä erilaiset elämän hetket. Haluan suunnitella vaatteita, jotka tekevät niin tavallisista arkipäivistä, kuin juhlahetkistä täydellisen. Malliston vaatteet onkin suunniteltu sopimaan moneen tilanteeseen toimistolta vapaa-aikaan ja arjen juhlahetkiin. Haluan valmistaa pitkäikäisiä vaatteita, joita haluat pitää joka päivä, uudelleen ja uudelleen. Sinun lempivaatteita. Vaatteita, jotka tuntuvat ihanalta päällä ja saavat sinut tuntemaan itsesi naiselliseksi ja upeaksi ❤


Kasvot Vuurranin taustalla

Heippa!!! 👋 Olen, Veera Vuorenpää, Vuurranin yrittäjä, suunnittelija, kaavoittaja, ompelija, malli, markkinoija, myyjä ja verkkokauppa vastaava. Olen yksinyrittäjä ja aika paljon tulee siis näin yrityksen alkuvaiheilla tehtyä itse. Valmistuin vaatemuotoilijaksi Turun ammattikorkeakoulusta vuonna 2015. Käy lukemassa blogin puolelta tarinani, miten minusta tuli vastuullisten vaatteiden suunnittelija.

Haluan suunnitella rohkeasti omaleimaisia käyttövaatteita, joiden jokainen yksityiskohta on huolella mietitty. Suunnittelutyylissäni naisellisuuteen yhdistyy ripaus särmää ja boheemeja vivahteita. Usein inspiraatio lähtee käyttötilanteesta, johon haluan suunnitella täydellisen asun tekemään tuosta hetkestä täydellisen. Tai oikeastaan monesta tilanteesta, sillä tavoitteeni on, että Vuurranin vaatteet sopisivat mahdollisimman moneen käyttötilanteeseen. Lisäksi inspiroidun suomalaisesta mytologiasta, luonnosta ja mielenmaisemasta.

Seuraavaksi valitsen vaatteeseen sopivan kankaan, jonka jälkeen kaavoitan vaatteen. Kun ompelen ensimmäisen protokappaleen vaatteesta, suunnitelma herää henkiin ja saa kolmiulotteisen muodon. Useimmiten vaate tarvitsee useamman version, ennen kuin muoto on kohdillaan ja istuvuus täydellinen.

Muotoilija / Iktyonomi

Vaatemuotoilijan lisäksi olen koulutukseltani iktyonomi (AMK). Iktys tarkoittaa kalaa ja Iktyonomi tunteekin kalat joka suunnalta ja on erikoistunut kalatalouteen, vesiluonnon suojeluun ja kenttätutkimukseen. Lapsuudenkotini on Säkylän Pyhäjärven rannalla ja huoli järven tilan huononemisesta sai minut aikoinaan hakemaan kala- ja ympäristötalouden koulutusohjelmaan. Kannoin huolta metsien ja vesiluonnon tilasta, ja halusin työn, jossa voisin tehdä jotain ympäristön hyväksi. Olen pienestä asti ollut kiinnostunut luonnosta ja eläimistä sekä piirtämisestä, askartelusta ja ompelusta. Olenkin luonteeltani enemmän luonnonsuojelija, käsityöläinen ja ongelmia ratkaiseva insinööri, kuin diivaileva suunnittelija. Valmistuin Iktyonomiksi vuonna 2008. Erikoistuin kalanpoikastutkimuksiin ja työskentelin muutamana kesänä Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksessa tutkimusavustajana hankkeissa, joissa tutkittiin kalojen lisääntymisalueita Suomen rannikkovesissä. Taustakuvasta voitkin bongata hauenpoikia.

Iktyonomi tietää missä kala asuu ja mitä se syö. Se osaa tutkia veden laadun ja määrittää kalan iän. Se osaa punoa verkon, pyydystää kalan, viljellä kalan, rokottaa kalan, lypsää kalan, perata kalan ja tehdä siitä kalapullia. Se tuntee kalan ja polttomoottorin anatomian. Iktyonomi haaveilee patojen räjäyttämisestä ja suo-ojien tukkimisesta. Iktyonomilla on iso ❤️

Rakkaus vesiluontoon näkyy inspiraatiolähteissäni vahvasti. Esimerkiksi Vuurranin ensimmäinen kuosi on luova piirros Saaristomeren kartasta. Vellamo mekon helman muotoa on inspiroinut aaltojen muodot ja Pyrstö-Mirri on harjuksen pyrstön muotoinen rusetti. Vesiluonto on huomioitu myös Vuurranin vaatteiden materiaaleissa. Niissä ei ole käytetty öljypohjaisia kuituja, joista voi irrota mikromuoveja luontoon ja vesistöihin. Mikromuovit muistuttavat kalojen ruokaa, eläinplanktonia. Varsinkin kalanpoikasille mikromuovit saattavat aiheuttaa merkittävää haittaa. Niiden mukana kalojen elimistöön joutuu haitallisia aineita ja lisäksi muovihiukkaset voivat aiheuttaa valheellista kylläisyyden tunnetta sekä suolen tukkeutumista. Tämä vaikuttaa kalojen kasvuun ja käyttäytymiseen. Ihmiskehoonkin mikromuovia päätyy pankkikortin verran viikossa.