V U U R R A N


Vuurranin vaatteet ja asusteet suunnitellaan ja ommellaan Turussa vastuullisen muodin ja kiertotalouden arvojen mukaan. Mallistoa inspiroi luonto, suomalainen mytologia, omien juurien vaaliminen sekä erilaiset elämän hetket. Vaatteiden tyylissä yhdistyy naisellisuus ja värikkyys ripaukseen särmää ja boheemeja vivahteita.

Sama vaate on arkivaate, työvaate ja juhlavaate. Vaate, jonka haluat ja voit pukea minne vain. Vaate, joka kuvastaa juuri sinua, tuo iloa ja elämänvoimaa niin tavallisiin arkipäiviin, kuin juhlahetkiin. Sellainen taitaa olla tulevaisuuden vaate. Ja sellainenhan se kaikista vastuullisin vaate on - vaate jota rakastat ja haluat käyttää joka paikassa, uudelleen ja uudelleen, mahdollisimman monta kertaa. Sinun lempivaate


Kasvot Vuurranin taustalla

Olen, Veera Vuorenpää, Vuurranin suunnittelija ja yrittäjä. Haaveissani siintää parempi huominen. Maailma, jossa eletään osana luontoa tasapainossa sen kanssa.Maailma, jossa on aikaa pysähtyä kuulemaan toisemme myötätunnon ja rakkauden kautta. Siksi perustin Vuurranin, haluan yrittää tehdä asiat toisin.

Oman tien valitseminen vaatii rohkeutta ja sisua maalailla utopiaa, vaikka huoli ja ahdistus maailman tilasta uhkaa lamaannuttaa paikoilleen. Rohkeus ja elämänvoima kumpuaa syvältä sisältämme siitä, ketä oikeasti olemme. Suomalainen luonto, mytologia, kansanperinne ja historia on peili, josta näemme syvemmälle itseemme. Kuljeskelen luonnossa ja kahlailen historian virrassa yrittäen koota taas uudelleen syvältä juuriltamme kumpuavan pukeutumiskulttuurimme kuvaa heijastavan menneisyyden peilin.

Haluan, että suunnittelemani vaatteet muistuttaa sinua siitä, mistä olet tulossa ja minne olet menossa, antaa voimaa ja rohkeutta kulkea omaa polkuasi. Maalailla omaa utopiaasi ja ennenkaikkea toteuttaa sitä. Muutos on pieniä tekoja, tuulessa leijailevia ajatuksen siemeniä, pieniä sadepisaroita, joista lopulta kasvaa valtameri.

Blogin puolelta löytyy tarinani siitä, miten minusta tuli vastuullisten vaatteiden suunnittelija. 

Muotoilija / Iktyonomi

Vaatemuotoilijan lisäksi olen koulutukseltani iktyonomi (AMK). Iktys tarkoittaa kalaa ja Iktyonomi tunteekin kalat joka suunnalta ja on erikoistunut kalatalouteen, vesiluonnon suojeluun ja kenttätutkimukseen. Lapsuudenkotini on Säkylän Pyhäjärven rannalla ja huoli järven tilan huononemisesta sai minut aikoinaan hakemaan kala- ja ympäristötalouden koulutusohjelmaan. Kannoin huolta metsien ja vesiluonnon tilasta, ja halusin työn, jossa voisin tehdä jotain ympäristön hyväksi. Olen pienestä asti ollut kiinnostunut luonnosta ja eläimistä sekä piirtämisestä, askartelusta ja ompelusta. Olenkin luonteeltani enemmän luonnonsuojelija, käsityöläinen ja ongelmia ratkaiseva insinööri, kuin diivaileva suunnittelija. Valmistuin Iktyonomiksi vuonna 2008. Erikoistuin kalanpoikastutkimuksiin ja työskentelin muutamana kesänä Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksessa tutkimusavustajana hankkeissa, joissa tutkittiin kalojen lisääntymisalueita Suomen rannikkovesissä. Taustakuvasta voitkin bongata hauenpoikia.

Iktyonomi tietää missä kala asuu ja mitä se syö. Se osaa tutkia veden laadun ja määrittää kalan iän. Se osaa punoa verkon, pyydystää kalan, viljellä kalan, rokottaa kalan, lypsää kalan, perata kalan ja tehdä siitä kalapullia. Se tuntee kalan ja polttomoottorin anatomian. Iktyonomi haaveilee patojen räjäyttämisestä ja suo-ojien tukkimisesta. Iktyonomilla on iso ❤️

Rakkaus vesiluontoon näkyy inspiraatiolähteissäni vahvasti. Esimerkiksi Vuurranin ensimmäinen kuosi on luova piirros Saaristomeren kartasta. Vellamo mekon helman muotoa on inspiroinut aaltojen muodot ja Pyrstö-Mirri on harjuksen pyrstön muotoinen rusetti. Vesiluonto on huomioitu myös Vuurranin vaatteiden materiaaleissa. Niissä ei ole käytetty öljypohjaisia kuituja, joista voi irrota mikromuoveja luontoon ja vesistöihin. Mikromuovit muistuttavat kalojen ruokaa, eläinplanktonia. Varsinkin kalanpoikasille mikromuovit saattavat aiheuttaa merkittävää haittaa. Niiden mukana kalojen elimistöön joutuu haitallisia aineita ja lisäksi muovihiukkaset voivat aiheuttaa valheellista kylläisyyden tunnetta sekä suolen tukkeutumista. Tämä vaikuttaa kalojen kasvuun ja käyttäytymiseen. Ihmiskehoonkin mikromuovia päätyy pankkikortin verran viikossa.