S E I T S E M Ä S   A A L T O

mallisto




Seitsemäs aalto -mallistoa on inspiroinut Turusta aukeava Saaristomeri - aaltojen ja saarien muodot, meren eri sävyt, kallion ja hiekan tuntu varpaiden alla, myrskytuulen tuiverrus sekä suolan tuoksuinen ilma. Meri on loputon inspiraation ja luovuuden lähde. Laineiden rauhoittava liplatus. Ikiaikaiset rantakalliot. Myrskytuulen voimaannuttava ulina. Aavaa selkää katsoessa tuntee itsensä pieneksi, mutta samaan aikaan on vapaa ja läsnä. Juuri tässä, juuri nyt. Meri antaa sinun olla juuri sinä ilman ennakkokäsityksiä. Veden äärellä olo taitaa olla osa suomalaista sielunmaisemaa.

SAARISTOMERI -kuosi

Intuitio näyttää tien kotiin, kuin magneettikenttä muuttolinnuille, kuin vuolaat virrat vaelluskaloille, kuin merikartta merenkulkijalle ja luotsi satamaan saapuvalle veneelle. Malliston Saaristomeri-kuosi on luova piirrokseni Saaristomeren kartan pohjalta. Merikartta on tullut tutuksi veneretkillä sekä työskennellessäni tutkimusavustajana merellä. Nyt kartta piirtyi Vuurranin ensimmäisen malliston painokuosiksi. Saarien muodot ovat saaneet inspiraationsa maanmittauslaitoksen Maastotietokannan 8/2018 aineistosta.




Maailmaa muotoileva iktyonomi


Vaatemuotoilijan lisäksi olen koulutukseltani iktyonomi (AMK). Iktys tarkoittaa kalaa ja Iktyonomi tunteekin kalat joka suunnalta ja on erikoistunut kalatalouteen, vesiluonnon suojeluun ja kenttätutkimukseen. Lapsuudenkotini on Säkylän Pyhäjärven rannalla ja huoli järven tilan huononemisesta sai minut aikoinaan hakemaan kala- ja ympäristötalouden koulutusohjelmaan. Kannoin huolta metsien ja vesiluonnon tilasta, ja halusin työn, jossa voisin tehdä jotain ympäristön hyväksi. Olen pienestä asti ollut kiinnostunut luonnosta ja eläimistä sekä piirtämisestä, askartelusta ja ompelusta. Olenkin luonteeltani enemmän luonnonsuojelija, käsityöläinen ja ongelmia ratkaiseva insinööri, kuin diivaileva suunnittelija. Valmistuin Iktyonomiksi vuonna 2008. Erikoistuin kalanpoikastutkimuksiin ja työskentelin muutamana kesänä Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksessa tutkimusavustajana hankkeissa, joissa tutkittiin kalojen lisääntymisalueita Suomen rannikkovesissä. Taustakuvasta voitkin bongata hauenpoikia.

Iktyonomi tietää missä kala asuu ja mitä se syö. Se osaa tutkia veden laadun ja määrittää kalan iän. Se osaa punoa verkon, pyydystää kalan, viljellä kalan, rokottaa kalan, lypsää kalan, perata kalan ja tehdä siitä kalapullia. Se tuntee kalan ja polttomoottorin anatomian. Iktyonomi haaveilee patojen räjäyttämisestä ja suo-ojien tukkimisesta. Iktyonomilla on iso ❤️

Rakkaus vesiluontoon näkyy inspiraatiolähteissäni vahvasti. Esimerkiksi Vuurranin ensimmäinen kuosi on luova piirros Saaristomeren kartasta. Vellamo mekon helman muotoa on inspiroinut aaltojen muodot ja Pyrstö-Mirri on harjuksen pyrstön muotoinen rusetti. Vesiluonto on huomioitu myös Vuurranin vaatteiden materiaaleissa. Niissä ei ole käytetty öljypohjaisia kuituja, joista voi irrota mikromuoveja luontoon ja vesistöihin. Mikromuovit muistuttavat kalojen ruokaa, eläinplanktonia. Varsinkin kalanpoikasille mikromuovit saattavat aiheuttaa merkittävää haittaa. Niiden mukana kalojen elimistöön joutuu haitallisia aineita ja lisäksi muovihiukkaset voivat aiheuttaa valheellista kylläisyyden tunnetta sekä suolen tukkeutumista. Tämä vaikuttaa kalojen kasvuun ja käyttäytymiseen. Ihmiskehoonkin mikromuovia päätyy pankkikortin verran viikossa.