Mistä inspiraatio kumpuaa?

11.07.2020

Minulta kysytään usein mistä saan inspiraatiota. Kerrompa siis mistä. Vuurranin vaatemalleja suunnitellessani ammennan inspiraatiota useasta eri lähteestä. Abstraktimpaa inspiraatiota saan suomalaisesta luonnosta ja siihen liittyvästä mytologiasta. Konkreettisempaa inspiraatiota saan elämän hetkistä ja sen tuomista käyttötilanteista. Kolmas lähde on naisen vartalo ja naisellisuus, jota haluan vaatteilla tuoda esiin ja vaalia. Myös käsillä oleva kangas voi inspiroida vaatteen synnyn, mutta enemmän kangas kuuluu mallistosuunnittelun lähtökohtiin, joita on liuta lisää. Näistä lisää tuonnenpana.

Inspiraatio vaatii työstämistä

Kerään inspiraatiota sieltä täältä missä sitten satunkin kulkemaan. Jotkin asiat vetävät puoleensa ja kiinnittävät huomion. Ja kun jokin asia kiinnittää huomion, tuntuu että sitä näkee kaikkialla. Liekö viestejä universumilta vai kylmän tieteellisesti ihmisen geneettinen ominaisuus. Nämä havainnot kuitenkin jäävät alitajuntaan ja saattavat hyvänä hetkenä pulpahtaa pintaan. Pääsääntöisesti inspiraatiota pitää työstämällä työstää ja ohjata pintaan. Kerätä inspiroivia kuvia, tutkia ja opiskella aiheesta. Kerätä sopivia kokonaisuuksia. Luonnostella vapaasti ja sitten tarkasteltua mitä tuli tehtyä. Analysoida ja kehittää luonnoksia pidemmälle. Testata toimiiko idea käytännössä ja jatkaa kehittelyä.

Irti perinteisestä ajattelutavasta

Perinteisessä muotimaailmassa uutta mallistoa varten kerätään aina uusi inspiraatio/tutkimuskokonaisuus. Ison muotitalon malliston tyyli saattaa siksi vaihdella melkoisestikin eri mallistojen välillä. Vuurranin ensimmäinen mallisto on vielä nimetty syksyn 2019 mallistoksi, koska näin perinteisesti kuuluu tehdä. Olen kuitenkin nyt päätynyt luopumaan tämäntyylisestä mallistoajattelusta kokonaan. Se ei toimi vastuullisen ja hitaan muodin kanssa. Vuurranin mallisto on yksi kokonaisuus, joka täydentyy pikkuhiljaa uusilla vaatekappaleilla ja väreillä. Ja siksi inspiraatiokin voi olla yksi jatkuva kokonaisuus, joka täydentyy pikkuhiljaa. Ja sieltä kumpuaa uudet ideat, värit ja vaatemallit. Kunnollisen inspiraatiotutkimuksen tekeminen on myös pitkä prosessi joka vaatii aikaa. Siksi jatkuvaa inspiraatiota pystyy tekemään perusteellisemmin, mikä johtaa syvempään ja rikkaampaan lopputulokseen.

Vastuullinen muoti kannustaa hakemaan inspiraatiota omista juurista

Vastuullisessa muodissa tavoitellaan ihmisen hyvinvointia. Tutkiessani vastuullisen muodin periaatteita päättötyötä varten 2014, tuli samalla siis tutkittua mistä ihmisen onni ja hyvinvointi kumpuaa. Tämä vei tarveteorioiden pariin, joissa yksi ihmisen perustarpeista on omien juurien tunteminen, yhteys menneen ja tulevan välillä. Minua on aikaisemminkin kiehtonut mytologia, mutta tuolloin aloin syvemmin tutkimaan suomalaista mytologiaa, kansanperinnettä ja symboliikkaa. Näistä lähtökohdista aloin mm. kehittelemään naishahmoja malliston inspiraation pohjaksi. Sieltä siis Vellamo ja Ilmatar sarjakin kumpuaa. Historian ei kuulu olla pölyistä ja pysähtynyttä, vaan paremminkin koitan ottaa oppia, miten asiat on ennen nähty ja miettiä, miten nykyihminen ne näkisi nyt samoista lähtökohdista sekä mitä menneestä voisi oppia.

Lataan akkuja ja ammennan inspiraatiota luonnossa kulkiessani. Luonnon antama inspiraatio on puhdasta, koskematonta ja muokkaamatonta. Keskellä metsää tai veden äärellä tuntee yhteyden kaikkeen olennaiseen - menneeseen, nykyhetkeen, tulevaan ja omaan itseen. Siellä on vapaa ja läsnä. Juuri tässä, juuri nyt. Ilman kiirettä minnekään. Luonto antaa sinun olla juuri sinä ilman ennakkokäsityksiä. Luonnon keskellä voi aistia esi-isiemme kulkeneen samoja polkuja joskus kauan sitten. Täältä olet tullut ja osa tätä tulet joskus taas olemaan. Jos vain maltat kuunnella, luonnolla on vastaus kaikkiin kysymyksiin, mitä sitten etsitkin. Luontoyhteys on yksi ihmisen perustarpeista ja erityisesti yhteys siihen omaan lähiluontoon on tärkeää. Toisin sanoen, ilman kosketusta luontoon, ihminen alkaa voida huonosti. Mene järven rantaan ja istu rantakivelle. Mene metsään ja istu mättäälle. Ole vain hetki ihan hiljaa ja kuuntele.

Elämän hetket inspiroivat vaatemalleja

Luonnosta ja mytologiasta ammennan tunnelmia, värejä, symboliikkaa ja muotoja. Inspiraation uuden vaatekappaleen suunnitteluun taas lähtee useimmiten käyttötilanteesta. Mietin mikä vaate olisi täydellinen tähän hetkeen. Sitten mietin sopiiko se myös muuhun käyttötilanteeseen. Pyrin siihen että vaate olisi tarpeeksi tyylikäs toimistolle, juhlava arjen juhlahetkiin, mutta kuitenkin käytännöllinen ja tarpeeksi arkinen, jotta vaatetta voi käyttää myös normiarjessa. Pidän siitä että vaatteen voi ostaa juhlia varten ja parien juhlien jälkeen ottaa ahkeraan arkikäyttöön. Tietenkään ihan kaikki vaatteet ei sovi joka paikkaan, mutta tärkeintä on, että vaatetta käytetään mahdollisimman paljon ja pitkään. Tämä ajatusratas pyörii melkein koko ajan missä sitten kuljenkin.

Suomalaisuus on vaalimisen arvoista

Vuurranin mallistojen inspiraationa siis on suomalaisen luonnon, mytologian, mielenmaiseman ja elämän inspiroima kokonaisuus, joka elää ja kehittyy koko ajan. Haluan että suunnittelemani vaatteet kuvastavat sitä mistä olemme kotoisin - omia juuriamme. Suomalaisilla on omintakeinen tyyli, joka syntyy mukavuudenhalusta ja käytännön läheisyydestä. Meillä on säilynyt vahva yhteys luontoon sekä muodostunut omintakeinen mielenmaisema. Luonto muuttuu koko ajan vuodenaikojen mukaan ja mielenmaisemamme sen mukana. Yöttömät kesäyöt lataavat meidät täyteen energiaa ja tekevät hullun hilpeiksi ja holtittomiksi. Pimeä talviaika taas on synkkä ja melankolinen. On aika rauhoittua viltin alla villasukat jalassa. Saamme voimaa metsän honkien huminasta, kedon kukista, ikiaikaisista kallioista, laineiden rauhoittavasta liplatuksesta, myrskytuulen ujelluksesta ja pakkaslumen natinasta. Vaalikaamme sitä ❤